Hoe ontstaan gele tanden en wat is de oplossing?

1. Genen
Aan sommige dingen kunnen we weinig veranderen. Voor het grootste gedeelte is genetisch bepaald of we gele tanden krijgen of niet. Genen zorgen voor de natuurlijke kleur van onze tanden en hoe deze veranderen door de jaren heen.

Ook de dikte van het tandbeen wordt hierdoor bepaald. Hoe meer tandbeen je hebt op jouw tanden, hoe geler jouw tanden zullen zijn. Dit komt omdat tandbeen geel van kleur is.

Tandbeen is eigenlijk het weefsel waarop jouw tanden zijn gebouwd. Het is de laag van de tand die de zenuwen beschermt en het bevind zich tussen het glazuur (buitenkant) en de pulpa (binnenkant). Gele tanden zitten dus deels in onze genen.

2. Eten en drinken
Alle voedsel en vloeistoffen die wij tot ons nemen kunnen van grote invloed zijn op onze tanden. Koffie, cola, thee, rode wijn, chocomel en andere gekleurde dranken zorgen voor verkleuring omdat ze als het ware ons glazuur binnendringen en daarmee aanslag achterlaten.

Zure voedingsmiddelen of drankjes zorgen er daarentegen voor dat het glazuur doorzichtig wordt en daardoor is het (gele) tandbeen beter te zien. Hierbij moet je denken aan Red bull, jus d’ orange, citrusvruchten of azijn.

3. Tandsteen
Na elke maaltijd ontstaat er langzaam een laagje tandplak op jouw tanden. Tandplak is een combinatie van bacteriën, speeksel en etensresten. Uiteindelijk kan dit laagje zich ontwikkelen tot tandsteen wanneer dit verkalkt.

Tandsteen heeft een zeer negatief effect op jouw tanden. Het tast het tandvlees aan en zorgt voor grijzige tanden. Dit alles is voorkomen door regelmatig te flossen en goed te poetsen. Denk hierbij aan minimaal 2 keer per dag 2 minuten. Ook speeksel speelt hierbij een belangrijke rol. Speeksel beschermt namelijk jouw tanden.

4. Medicatie
Antibiotica staan bekend als schadelijk voor het gebit. Dit is echter alleen als ze in de vorm van zoete siroop worden ingenomen. Neem je deze medicijnen in een andere vorm dan de is de werkzame stof zelf niet schadelijk.

Wat je wel vaak krijgt van medicatie is een droge mond. Bij een droge mond valt de beschermende werking van het gebit en het mondslijmvlies weg. Dit is ook het geval bij astmamedicatie of ontstekingsremmers.

Schade aan het gebit kan je op die momenten voorkomen door de mond te spoelen. Ook fluoride kan hierbij helpen, het stopt namelijk tandbederf en zorgt er zodoende voor dat er geen donkergrijze of bruine strepen ontstaan. Teveel fluoride kan leiden tot fluorose, waarbij witte vlekjes op de tanden ontstaan, kijk hier dus wel mee uit.

5. Roken
Roken heeft een groot negatief effect op jouw tanden en jouw tandvlees en zorgt voor bruine aanslag op jouw gebit. Deze aanslag zorgt ervoor dat jouw tanden verkleuren en ze uiteindelijk geel of zwart worden. Daarnaast zorgt het voor een slechte adem en kan het op langere termijn leiden tot mondkanker en tandvleesaandoeningen.

Tevens zijn er inmiddels diverse onderzoeken die aantonen dat er onder rokers een verandering plaatsvind in de samenstelling van tandplak. Het aantal agressieve bacteriën neemt toe waardoor de aanval op het tandvlees sterker wordt met alle gevolgen van dien.

6. Slag of barst
In een mensenleven gebeuren er heel wat ongelukken. Regelmatig hebben ook de tanden hieronder te lijden. Een scheurtje of een barst in het tandvlees is de ideale plek voor tandplak of aanslag om zich tussen te nestelen. Dit veroorzaakt op den duur gele tanden.

7. Leeftijd
Onze leeftijd speelt ook een grote rol , hoe ouder je wordt hoe meer jouw tanden te verduren hebben gehad. Maar ook gele tanden op latere leeftijd hoeven in deze tijd geen probleem meer te zijn.

Bij witgebit bleken wij iedereen van 14 tot 104 jaar. Bij mensen onder de 50 zien we wel sneller resultaat na het tanden bleken dan daarboven. Waarbij een jonger iemand aan twee uur genoeg heeft is dat bij iemand boven de 50 al snel drie uur.

Heb jij dus om een of andere reden last van gele tanden maak dan een afspraak bij een van onze vestigingen en je hebt gegarandeerd een Witgebit! www.witgebitrotterdam.nl/tanden-bleken